Παναγιώτης Ι. Μαυρομάτης (Νότης Ρόμας)

Έχω γεννηθεί στα Χανιά και οι πρώτες μου σπουδές ήταν στη Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας (1979-81). Από το τέλος της στρατιωτικής μου θητείας τοποθετήθηκα χωρίς καθυστέρηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπου και μέχρι σήμερα εργάζομαι έχοντας διδάξει σε σχολεία των περιφερειών Αθηνών και Χανίων και οριστεί για μια διετία ως διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μάνδρας Αττικής (1984-86).

Από το Σχολικό έτος 2009-10 υπηρετώ με απόσπαση στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με τοποθέτηση στη Γενική Διεύθυνση Θρησκευμάτων.

Η εργασιακή μου εμπειρία εμπλουτίστηκε μέσα από τριετή απόσπασή μου στο ΠΤΔΕ Κρήτης σε θέσεις βοηθού και μέντορα, για τις ανάγκες της Σχολικής Επαγγελματικής Άσκησης των φοιτητών (1990-93). Οι σπουδές μου είναι ως εξής.

  • 1986-1992, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
  • 1995-1997, Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (Γενική Αγωγή)
  • 1999-2000, Μεταπτυχιακό Πιστοποιητικό, Ινστιτούτο Εκπ/σης του Παν/μίου του Λονδίνου «Σχολική Αποτελεσματικότητα & Βελτίωση»
  • 2004-2006, Μεταπτυχιακός τίτλος, Πανεπιστήμιο Κύπρου-Τμήμα Επιστημών Αγωγής «Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ανάπτυξη Προγραμμάτων»

Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών εκπόνησα βασική έρευνα σε Λύκεια της Κύπρου με θέμα «Αποτελεσματική μάθηση - η άποψη του μαθητή». Πέρα από τις εργασίες στη διάρκεια των σπουδών μου, κατά καιρούς έχω δημοσιεύσει απόψεις σε άρθρα και δοκίμια μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ‘Ανοιχτό Σχολείο’ και της τοπικής εφημερίδας ‘Χανιώτικα νέα’.

Οι εργασίες μου

  1. Αποτελεσματική μάθηση - η άποψη των μαθητών
  2. Επαγγελματισμός και διδασκαλία
έχουν καταχωρηθεί στις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Με παρουσιάσεις-προτάσεις συμμετείχα:

  1. Στο Συνέδριο του ΠΤΝ του Πανεπιστημίου Πάτρας τον Απρίλη υου 2004, με θέμα «Επαγγελματισμός και διδασκαλία»
  2. Στο Συνέδριο « ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ» της Περ. Δ/νσης ΠΕ/ΔΕ Ηπείρου τον Οκτώβρη του 2007 με θέμα «Μαθήματα δημιουργικής σκέψης σε μια μεικτή τάξη»
  3. Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Τυπική και μη τυπική εκπαίδευση στην Ελλάδα-βηματισμοί αλλαγής της εκπαίδευσης και του περιεχομένου της» με θέμα «Το Συνεργατικό Σχολείο-σημείο συνάντησης ατομικών και συλλογικών στόχων: ένα στοίχημα για το μέλλον »
  4. Στο 5o Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευαης «Μαθαίνω πώς να μαθαίνω» (Μ.Δ.Δ.Ε. 7-8-9/5/2010) με θέμα « Αποτελεσματική μάθηση: η άποψη των μαθητών ».

Συγγραφική δράση

Η αγάπη μου για το γραπτό λόγο και τη λογοτεχνία είναι μέρος του χαρακτήρα μου, των σπουδών και της σχέσης μου με τα παιδί. Το 2010 εκδίδεται το πρώτο μου βιβλίο «Ο μικρός συγγραφέας» από τις εκδόσεις «Κύκλος».Μαζί με το βιβλίο εκδόθηκε και το μαθησιακό παιχνίδι «Ταξίδι στη χώρα των Ιδεών», σε συνεργασία με την εταιρεία Multimedia Systems Center AE.

Ανάπτυξη: MSC 2010